Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άγνωστοι χαρακτήρες σε website - λάθος encoding

Αν έχετε επισκεφτείτε κάποια ελληνική ιστοσελίδα και αντί για τους γνωστούς ελληνικούς χαρακτήρες που περιμένατε να δείτε, εμφανίζονται κάποιοι περίεργοι χαρακτήρες, ο λόγος είναι ότι για την απεικόνιση ενός κειμένου στον browser σας (π.χ. Firefox, Internet Explorer) που χρησιμοποιείτε χρειάζεται μια συγκεκριμένη ομάδα χαρακτήρων (character set).

Υπάρχουν διάφορες τέτοιες ομάδες χαρακτήρων, που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Δύο από αυτές που ενδιαφέρουν τους Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου είναι το Unicode (UTF-8) και το Greek (ISO-8859-7).

Αν επισκεφτείτε μια ιστοσελίδα και υπάρχουν τέτοιοι περίεργοι χαρακτήρες, ακολουθείστε τα εξής βήματα:

Πηγαίνετε στο μενού του browser σας και επιλέξτε Εμφάνιση (View), Πατήστε Κωδικοποίηση (Encoding) -για τον Firefox είναι Character Encoding- και ελέγξτε ποιά κωδικοποίηση είναι επιλεγμένη. Αν είναι επιλεγμένο το Unicode, επιλέξτε το Greek (ISO) ή αντίστροφα. 

Μετά η ιστοσελίδα θα πρέπει να φαίνεται κανονικά.

Αν, παρόλα αυτά, αρχικά κάποιοι χαρακτήρες φαίνονταν σωστά και κάποιοι όχι, τότε με την αλλαγή που κάνετε αυτοί που είχαν πρόβλημα θα φαίνονται τώρα σωστά και οι άλλοι, που φαίνονταν σωστά, τώρα δεν θα διαβάζονται.

Σ' αυτήν την περίπτωση δεν μπορείτε να δείτε ταυτόχρονα όλους τους χαρακτήρες σωστά, οπότε θα πρέπει να επιλέγετε εναλλάξ διαφορετική κωδικοποίηση, για να βλέπετε κάθε φορά τους μισούς χαρακτήρες να εμφανίζονται σωστά.

Φυσικά θα πρέπει να ενημερώσετε τον webmaster της ιστοσελίδας να διορθώσει το encoding των σελίδων του ώστε να είναι το ίδιο για όλα τα τμήματα των σελίδων του.