Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνδεση της Access με την MySQL

Οι βάσεις δεδομένων MsAccess της Microsoft και MySQL της MySQL AB μπορούν να επικοινωνούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία μέσω ODBC driver, ακόμα και αν βρίσκονται όχι μόνο σε διαφορετικό χώρο αλλά και αν στεγάζονται κάτω από διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.

Η database της Microsoft υπάρχει μόνο για το περιβάλλον των Ms Windows.

Η MySQL, αν και τρέχει πια και σε windows, βρίσκεται κατά κανόνα σε λειτουργικό Unix ή Linux αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για δύο relational databases που χρησιμοποιούν την γλώσσα SQL τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούν άψογα, χωρίς επίσης κανένα πρόβλημα με τους ελληνικούς χαρακτήρες.

Πώς γίνεται αυτό και γιατί μας ενδιαφέρει; Ας υποθέσουμε ότι έχετε μία βάση MySQL στο Διαδίκτυο από όπου οι πελάτες σας ενημερώνονται για τα προϊόντα σας και ενδεχομένως αγοράζουν.

Μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε από τον υπολογιστή του γραφείου σας ή ακόμα και του σπιτιού σας στον οποίο θα λειτουργεί η Ms Access σε περιβάλλον Windows.

Αρκεί να εγκατασταθεί στο μηχάνημά σας ο ODBC driver και να εγκαταστήσετε τα απαραίτητα στοιχεία του server, το user name και το password.

Με αυτόν τον τρόπο η Access λειτουργεί σαν browser (ή όπως το λένε, σαν front end) της MySQL που βρίσκεται στο Διαδίκτυο.

Και όχι μόνον αυτό. Μπορεί να λειτουργήσει αμφίδρομα, δηλαδή να δίνετε στοιχεία στην Access και αυτόματα να μεταφέρονται στην MySQL, ενημερώνοντάς την έτσι όπως και όταν εσείς επιθυμείτε.

Η εγκατάσταση είναι σχετικά απλή.

Αφού κάνετε setup τον ODBC driver (υπάρχει στο site της MySQL στο control panel εγκαθίσταται το "χειριστήριο".

Εκεί επιλέγετε User DSN -> Add... -> τον driver που αναφέρει MySQL (ίσως λέει MySQL ODBC, είναι το ίδιο) -> Finish και στο παράθυρο που εμφανίζεται δίνετε τα στοιχεία του server.

Τέλος θα πρέπει να δημιουργήσετε στην Access μία άδεια database και αφού την ανοίξετε επιλέγετε με τη σειρά στα μενού File -> Get External Data -> Link Tables.

Στο παράθυρο επιλογής αρχείου που εμφανίζεται πηγαίνετε στο Files of type: ODBC Databases (), εμφανίζεται το ODBC παράθυρο, όπου αφού κάνετε κλικ στο δεύτερο tab που λέει Machine Data Source μαρκάρετε το όνομα της database που δώσατε πριν στον ODBC driver.

Η Access θα επικοινωνήσει με τον server και θα εμφανίσει μία λίστα των πινάκων (tables) της βάσης σας.

Επιλέξτε τους όλους (αν αυτό είναι που θέλετε) και τότε η Access θα δημιουργήσει ένα αντίγραφο των πινάκων της MySQL και των data που περιέχουν.

Η database της Access θα λειτουργεί μόνον όταν είστε στο Internet, αφού δεν περιέχει data αλλά κάθε φορά τα διαβάζει.

Εάν παραπάνω αντί για Link Tables επιλέξετε Import, τότε όλα τα δεδομένα από την MySQL θα αντιγραφούν στον τοπικό σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας.

Έτσι μπορείτε να τα επεξεργαστείτε off-line, αλλά δεν θα είναι συγχρονισμένα την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε.

Επίσης έχετε υπ' όψη σας ότι, γιατί τα δεδομένα που κατεβάζετε μπορεί να είναι πάρα πολλά Megabyte, ειδικότερα εάν περιέχουν φωτογραφίες.