Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχείο Ηοsts (Hosts file): Δείτε το site σας πριν αλλάξετε DNS

Δεν έχετε κατοχυρώσει ακόμη το domain σας και θέλετε να δείτε το site που ετοιμάζετε στο server μας (πχ, να εγκαταστήσετε κάποια web εφαρμογή, να κάνετε δοκιμές κλπ);

Μεταφέρετε το hosting του site σας από άλλο πάροχο και θέλετε να δείτε αν το μεταφέρατε σωστά πριν αλλάξετε τους name servers του domain name σας;

Τότε μπορείτε να «πειράξετε» το hosts file (αρχείο hosts) του H/Y σας και να δείτε πως λειτουργεί η ιστοσελίδα σας μέσα από τους servers μας.

Στην ουσία θα κάνετε τον υπολογιστή σας να παρακάμψει προσωρινά τους δηλωμένους DNS servers του website σας και να το αναζητήσει/διαβάσει απευθείας από τον νέο server που το μεταφέρετε.

Αλλαγή hosts file

Με το αρχείο hosts μπορούμε να αντιστοιχήσουμε διάφορα domains με την IP διεύθυνση που θέλουμε.

Το αρχείο, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα του Η/Υ σας βρίσκεται: Microsoft Windows: C:\Windows\System32\drivers\etc Linux: /etc/hosts MacOS: /etc/hosts

Ανοίξτε το αρχείο με δεξί κλικ, επιλέγοντας Run as Administrator (Άνοιγμα ως Διαχειριστής), χρησιμοποιώντας το Notepad ή το Wordpad.

Εντοπίστε τη γραμμή: 127.0.0.1 localhost και από κάτω ακριβώς συμπληρώστε: Χ.Χ.Χ.Χ domain.gr Χ.Χ.Χ.Χ www.domain.gr Όπου Χ.Χ.Χ.Χ εσείς θα γράψετε την IP διεύθυνση που έχει το domain σας στο πακέτο φιλοξενίας και domain.gr θα γράψετε το πραγματικό domain name σας.

Αποθηκεύετε (Save) το αρχείο, επανεκκινήστε τον Περιηγητή σας (IE, Firefox κτλ) και έτσι θα μπορείτε να δείτε άμεσα το site σας από τον υπολογιστή σας.

Ενδεχομένως να χρειαστεί να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη DNS (dns cache) των Windows σας για να ενεργοποιηθεί η αλλαγή που κάνατε.

Για να το κάνετε αυτό:

Πατήστε ταυτόχρονα από το πληκτρολόγιο τα κουμπιά Winkey+R για να εμφανιστεί το παράθυρο Run (Εκτέλεση).

Πληκτρολογήστε cmd και πατήστε ENTER για να μεταφερθείτε στη γραμμή εντολών των Windows.

Πληκτρολογήστε ipconfig /flushdns και πατήστε ENTER.

Αν θέλετε να επαναφέρετε το hosts file (αρχείο hosts) στην προηγούμενη του κατάσταση διαγράφετε την καταχώρηση που εισάγατε πριν