Μετάβαση στο περιεχόμενο

Joomla, αποστολή e-mail με SMTP authentication

Εξ' ορισμού, το Joomla χρησιμοποιεί την PHP mail () συνάρτηση για να στείλει email μέσα από τη λειτουργία sendmail του server.

Aυτό ενέχει κινδύνους: μπορεί να επιτρέψει την ανεξέλεγκτη αποστολή spam μέσα από ευπαθή κώδικα ιστοσελίδας, από κακόβουλους χρήστες.

Έτσι κάθε web εφαρμογή (html/php/Joomla/WordPress κλπ site) που φιλοξενείται στο server μας & που θέλει να στέλνει email, απαιτείται να κάνει διαπίστευση του email λογ/σμού που στέλνει τις email ειδοποιήσεις.

Η επαλήθευση αυτή λέγεται SMTP Authentication και υλοποιείται δηλώνοντας τον email λογ/σμό & κωδικό του email κατά την αποστολή του email.

Προετοιμασία

Η αποστολή e-mail μέσα από το Joomla απαιτεί να έχετε φτιάξει μια διεύθυνση e-mail στο domain σας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, δημιουργήστε μια διεύθυνση email πχ email@domain.gr (όπου domain.gr >> το δικό σας domain!) μέσα από το Plesk panel σας.

Ρυθμίσεις Joomla για αποστολή emails με STMP Authentication

1. Συνδεθείτε στο Διαχειριστικό του Joomla σας. 2. Στο μενού στην κορυφή, στην καρτέλα Site και κατόπιν κάντε κλικ στο Global Configuration.

Για το Joomla 2.5:

Για το Joomla 3.x:

3. Κάντε κλικ στην καρτέλα Server. 4. Στην περιοχή Mail Settings, διαμορφώστε τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Για το Joomla 2.5:

Για το Joomla 3.x:

Mailer → Διαλέξτε SMTP From email → Το email από το οποίο θα στέλνονται οι email ειδοποιήσεις (πχ admin@domain.gr)

From Name → To όνομα του site σας ή το όνομα του Διαχειριστή του Site

Sendmail Path → Θα πρέπει να είναι ήδη συμπληρωμένο, αν όχι, θα γράψετε /usr/sbin/sendmail

SMTP Authentication → "Yes"

SMTP Security → "None" SMTP

Port → 587

SMTP Username → Εισάγετε την πλήρη διεύθυνση email σας (πχ admin@domain.gr)

SMTP Password → Εισάγετε τον κωδικό του email σας (δηλ. του admin@domain.gr)

SMTP Host → Γράψτε mail.domain.gr (ή localhost)  

Προσοχή: Όπου domain.gr → γράψτε το δικό σας domain!  Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις πατώντας στο κουμπί Save.

Επιβεβαίωση λειτουργίας SMTP Auth

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις φόρμες αποστολής email στο Joomla site σας (πχ φόρμα επικοινωνίας, εγγραφή χρηστών, παραγγελιοληψία κλπ) για να σιγουρευτείτε ότι τα emails στέλνονται στους παραλήπτες.

Σημείωση:

Αν ΔΕ χρησιμοποιείτε τον email server της dnhost για τα emails σας, αλλά έχετε αλλάξει τις εγγραφές MX του domain σας κι έχετε email μέσω της google (gmail.com) ή της microsoft (outlook.com), τότε θα πρέπει να μας ζητήσετε μέσω email στο support@dnhost.gr να φτιάξουμε ένα email χρήστη στο server μας για να μπορείτε να στέλνετε email μέσα από το site σας.

Έτσι το Joomla site σας με τη χρήση SMTP Authentication, θα μπορεί να στέλνει email σε οποιοδήποτε χρήστη email (εντός κι εκτός του domain σας).