Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προστασία και Αντιμετώπιση Locky ransomware

Την εμφάνιση του ιού "Locky" στη χώρα μας ανακοίνωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνοντας τους πολίτες για το κακόβουλο λογισμικό και τι θα πρέπει να προσέχουν.

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, μπορεί 

να επηρεάσει όλα τα λειτουργικά συστήματα και εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως μέσω e-mails που φέρουν μολυσμένο επισυναπτόμενο αρχείο, καθώς και όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες.

Το λογισμικό κρυπτογραφεί – κλειδώνει διαφόρους τύπους ψηφιακών αρχείων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία, οι δράστες ζητούν από τον χρήστη να καταβάλει χρηματικό ποσό.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές, καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.


Tι να κάνετε:

Εγκαταστήστε ή (ενημερώστε με τα τελευταία updates) το ήδη υπάρχον AntiVirus του Η/Υ σας. - Αναφέρετε στο SpamFilter (του πακέτου hosting σας) οποιοδήποτε μολυσμένο email λάβετε: Απευθείας από το spamfilter ή με το ειδικό Add-on για χρήστες Outlook ή Thunderbird:


Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε:

Μην ανοίξετε τα zip αρχεία σε καμία περίπτωση.

- Μη βάζετε το domain σας σε Whitelist στο SpamFilter.

Μην κάνετε Release and Train (ή Whitelist) όσα τέτοια email τυχόν βρείτε στην Καραντίνα του SpamFilter.

 


Μια αναζήτηση στην google θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος που δημιούργησε ο συγκεκριμένος ιός, αλλά και τρόπους να τον αφαιρέσετε:

https://www.google.gr/search?q=locky+virus&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=5VbpVoTOO8ussAHVhYqoAw 

- https://iguru.gr/locky-decrypt-keys/(δεν το έχουμε δοκιμάσει)