Μετάβαση στο περιεχόμενο

.ευ domains με ελληνικούς χαρακτήρες:τι ισχύει για τα .ευ

Τα domain names με κατάληξη .ευ γράφονται υποχρεωτικά, εξ'ολοκλήρου στα Ελληνικά και αντικαθιστούν τα .eu με ελληνικούς χαρακτήρες.

Τα ελληνικά .eu, παίρνουν και το .ευ δωρεάν!

Αν έχεις κατοχυρώσει πχ το καλημέρα.eu, τότε το καλημέρα.ευ θα προστεθεί αυτόματα και δωρεάν στο λογαριασμό σου εφόσον το .eu domain σου δεν έχει λήξει! Έως τις 15/11/2022 θα λειτουργούν και τα δύο domain, έπειτα όλα τα μικτά .eu domains (πχ καλημέρα.eu) θα καταργηθούν. Έτσι έως τότε πρέπει να ανακατευθύνεις το website σου στο .ευ domain σου. H κατοχύρωση νέου .eu domain με ελληνικούς χαρακτήρες δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη.

Γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή;

Η EURid θέλει η γραφή του domain να ταυτίζεται με τον τρόπο γραφής της κατάληξης/TLD (.eu, .ευ), ώστε ο χρήστης να μην πρέπει να αλλάζει γλώσσα στο πληκτρολόγιό του για ένα διεθνές domain (πχ όνομα.eu). Έτσι πλέον στο .eu θα κατοχυρώνονται μόνο domains με λατινικούς χαρακτήρες και στο .ευ μόνο domains με ελληνικούς χαρακτήρες.

Τι θα ισχύει με τα ονόματα .ευ;

Όλες οι πολιτικές, οι διαδικασίες και τα χαρακτηριστικά που είναι διαθέσιμα για το .eu (πχ Πολιτική Κατοχύρωσης & WHOIS, Όροι & Προϋποθέσεις, επίλυση διαφορών/ADR, μεταφορές, μαζικές μεταφορές, πολυετείς κατοχυρώσεις, κλείδωμα κτλ.) ισχύουν και για τα ονόματα τομέα .ευ.

Ειδικές περιπτώσεις κατά την έναρξη των .ευ:

Τα ελληνικά ονόματα .eu που βρίσκονται σε καραντίνα ('quarantine') κατά την έναρξη του .ευ, δε θα κλωνοποιηθούν ούτε θα ενεργοποιηθούν στο .ευ. Εάν επανενεργοποιηθούν, πρέπει ο κάτοχος του domain να επικοινωνήσει μαζί μας για την κλωνοποίηση τους. Κατά την έναρξη του .ευ, τα ελληνικά domains σε 'on hold' θα κλωνοποιηθούν, αλλά το 'on hold' παραμένει σαν κατάσταση των νέων .ευ domains. Κατά την έναρξη του .ευ, τα ελληνικά .eu σε κατάσταση 'quarantine on hold', 'withdrawn','suspended', 'seized', 'numerical', 'numerical & reserved', 'reserved and blocked' δε θα κλωνοποιηθούν. Τα ενεργά ονόματα στην ελληνική γραφή που ανήκουν σε ανενεργό καταχωρητή, δε θα κλωνοποιηθούν ούτε θα ενεργοποιηθούν με τη νέα επέκταση. Για ότι χρειαστείς σχετικά με τη νέα κατάληξη domain .ευ, η έμπειρη ομάδα της DNHOST είναι διαθέσιμη στο support@dnhost.gr για να σε βοηθήσει.