Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σημαντικοί παράγοντες στην Κατοχύρωση ονομάτων χώρου

Σημαντικοί παράγοντες

Θέλετε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όλοι στο ξεκίνημα; “Τι όνομα θα δώσω στο site;”.

Η αμέσως επόμενη σκέψη είναι “Σε ποια εταιρία θα το κατοχυρώσω;”. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να δώσουμε απάντηση σ'αυτά τα δύο μεγάλα ερωτήματα.

Το άρθρο δε θα περιοριστεί μόνο στα .gr domain names άρα δεν έχει σημασία αν το site σας προορίζεται για το Ελληνικό ή το ξένο κοινό.

Διαλέγοντας όνομα χώρου.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να διαλέξετε ένα domain name για τη σελίδα σας.

Αυτός που βασίζεται στο όνομα της εταιρίας σας (Branded) και αυτός που έχει σχέση με τις λέξεις κλειδιά που ενδιαφέρουν το site σας (Keyword focused domain names).

Keyword focused domain names

Τα Keyword focused domain names προορίζονται για ιστοσελίδες οι οποίες έχουν σχέση με κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο στο οποίο θα προσπαθήσουν να ανέβουν ψηλά στις μηχανές αναζήτησης (SERPS).

Ας πούμε για παράδειγμα ότι έχετε αρκετές γνώσεις πάνω σε οικονομικά θέματα και ότι θα θέλατε να κάνετε κάποιο blog πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα στο Google θα δείτε ότι οι λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρουν είναι: «financial», «money» και ίσως «stocks».

Συμπερασματικά, τα domains που ίσως θα πήγαιναν γάντι στο αντικείμενο είναι για παράδειγμα τα «financial-news.gr», «money-news.gr» και «money-blog.gr».

Κάτι που θέλει προσοχή όσο τα αφορά τα domains αυτού του τύπου είναι ο τρόπος με τον οποίο χωρίζονται οι λέξεις μέσα στο όνομα.

Για παράδειγμα, το όνομα «financial-news.gr» μεταφράζεται από τις μηχανές αναζήτησης ως δύο λέξεις κλειδιά (financial news).

Αν τώρα εσείς κατοχυρώσετε το όνομα «financialnews.gr» (χωρίς την παύλα) τότε οι μηχανές αναζήτησης δε θα καταλάβουν ότι σας ενδιαφέρει η βαρύτητα στις δύο λέξεις κλειδιά άλλα την καταλαβαίνουν ως μία λέξη (financialnews).

Η παύλα (-) άρα παίζει το ρόλο του κενού στα ονόματα χώρου.

Branded domain names

Αν αυτό που ζητάτε είναι η προώθηση της δουλειάς σας ή της εταιρίας σας τότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κατοχυρώσετε ένα Branded (εμπορικό, φίρμα) όνομα χώρου.

Το πραγματικό όφελος αυτής της επιλογής είναι πως οι χρήστες που αγοράζουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που πουλάτε, θα συνδέσουν αυτόματα αυτό το όνομα χώρου με εσάς.

Κάποια εγχώρια και μη παραδείγματα τέτοιων ονομάτων είναι: Goodies, Πλαισιο, Eshop, Google, Yahoo. Όταν ακούτε μερικά από αυτά τα ονόματα, αυτομάτως συσχετίζετε κάποια προϊόντα με το όνομά τους.

Όταν για παράδειγμα ακούτε Goodies το μυαλό σας πάει αυτόματα στο φαγητό και όταν ακούτε Yahoo πηγαίνει αυτόματα στη μηχανή αναζήτησης.

Διαλέγοντας τον κατάλληλο καταχωρητή:

Εξίσου σημαντική επιλογή από ίδιο το όνομα χώρου είναι και η επιλογή του σωστού καταχωρητή (domain registrar).

Αυτό που κάνουν οι καταχωρητές είναι να κρατούν μια εγγραφή για κάθε domain που κατοχυρώνουν έτσι ώστε κάθε φορά που κάποιος πάει να μπει στο site σας ο καταχωρητής του λέει που να απευθυνθεί.

Κάποιοι γενικοί παράγοντες που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για την επιλογή του σωστού καταχωρητή είναι:

  • Να σας επιτρέπει να έχετε απόλυτο έλεγχο των domain σας μέσω web.
  • Να επιτρέπει τη κατοχύρωση μεγάλης ποικιλίας TLDs όπως .com, .net, .ws, .cc, .info κλπ.
  • Να επιτρέπεται η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας.
  • Nα έχει ξεκάθαρο τιμοκατάλογο με τελικές τιμές (με τον ΦΠΑ) στην ιστοσελίδα του
  • Να έχει καλή υποστήριξη (support).
  • Να έχει στοιχεία επικοινωνίας στη σελίδα του
  • H επαφή μαζί του να είναι δυνατή εύκολα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

H dnHost καλύπτει όλα τα παραπάνω κριτήρια και την εμπιστεύονται χιλιάδες κάτοχοι domain name για αξιόπιστη κατοχύρωση και διαχείριση domain names.